Zdrowa mama, czyli woda dla kobiet w ciąży – ile i kiedy pić?
Picie wody jest bardzo ważnym elementem w diecie praktycznie każdej osoby. Nie bez znaczenia dla samopoczucia i organizmu jest rodzaj płynów które wypijamy, a tym bardziej ma to ogromne znaczenie w przypadku kobiet w ciąży. Kobiety spodziewające się dziecka powinny odstawić kolorowe napoje gazowane, szczególnie te z kofeiną typu cola, na rzecz zwykłej wody źródlanej. Jest to konieczne nie tylko ze względu na przyjmowanie wraz z nimi pustych kalorii, ale także potęgowanie ciążowych dolegliwości jak wzdęcia i zgaga. Z kolei kofeina podnosi ciśnienie mamy i dziecka, przez co oboje stają się nie spokojni, co również nie służy dobremu samopoczuciu w ciąży. Woda dla kobiet w ciąży jest więc niezbędnym priorytetem. Co więc daje picie wody w ciąży – jakie jest zapotrzebowanie na wodę kobiet w ciąży i jaką wodę najlepiej pić?
Dlaczego picie wody w okresie ciąży jest tak ważne?
Ciąża to szczególnie wymagający czas dla każdej kobiety. Spodziewając się dziecka należy zadbać nie tylko o swoje zdrowie, ale również rozwijającego się małego człowieka. Picie wody jest w tym czasie szczególnie ważne ze względu na co najmniej kilka czynników:
- prawidłowa objętość płynu owodniowego – w trakcie ciąży wytwarzane są wody płodowe, które znajdują się w worku owodniowym, który otacza rozwijający się płód. Odpowiednia ilość wód płodowych jest niezmiernie ważna, aby skóra dziecka nie wysychała i aby móc utrzymywać określoną temperaturę wewnątrz macicy. Co więcej, płyn owodniowy pomaga w rozwoju układu pokarmowego i oddechowego. Na ilość i jakość płynu owodniowego duży wpływ ma stopień nawodnienia organizmu w okresie ciąży.
- może redukować ciążowe dolegliwości – woda może skutecznie redukować dolegliwości powszechnie występujące w czasie ciąży jak zgaga, nudności, czy zaparcia często występujące w I i III trymestrze ciąży. Odpowiednia ilość wody pomaga także w walce z zapaleniem pęcherza, zmuszając nerki do intensywniejszej filtracji. Nawet gdy w organizmie zatrzymuje się woda powodując opuchliznę, po konsultacji z lekarzem nie należy ograniczać jej spożycia na własną rękę, bo wręcz przeciwnie, jej odpowiedni poziom może pomóc w pozbyciu się sodu, sprzyjającego powstawaniu opuchlizny.
- wypłukiwanie toksyn z organizmu – woda mineralna skutecznie wypłukuje niepożądane substancje z organizmu, w tym zbędne produkty przemiany materii.
- zdrowy wygląd skóry – woda poprawia także wygląd skóry u każdej kobiety nie tylko w ciąży. Dzięki niej skóra jest bardziej gładka, świetlista i wygląda na zdecydowanie młodszą.
- lepsze samopoczucie – niedobór wody u kobiet w ciąży może powodować bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, brak energii, a nawet niepokój. Częste picie wody w czasie ciąży powoduje również częstsze wizyty w toalecie, jednak nie warto z tego rezygnować, bo jej spożycie niesie ze sobą realne korzyści. Można np. spróbować ograniczyć spożycie wody późnym wieczorem, aby nie wybudzać się z racji naporu na pęcherz i móc spokojnie przesypiać całe noce.
Zapotrzebowanie organizmu na wodę zdecydowanie wzrasta w okresie ciąży z uwagi na większe niż do tej pory obciążenie organizmu. Płód pobiera z organizmu matki substancje, które są mu niezbędne do życia, podobnie jest z wodą i płynem owodniowym. Dlatego kobieta nie powinna pić za dwoje, ale jednak utrzymać poziom nawodnienia na odpowiednio wysokim poziomie, aby móc skutecznie “podzielić” się z dzieckiem zgromadzonymi zasobami.
Ile wody pić w ciąży?
Ilość wody jaką powinna spożywać każda ciężarna wynosi około 2,3 litra dziennie według zaleceń Instytutu Żywienia i Żywności. Zwiększone zapotrzebowanie na wodę wiąże się z lepszym samopoczuciem, ale także z uwagi na powiększanie się narządów i objętości krwi u ciężarnych. Wodę należy pić powoli, małymi łyczkami i regularnie, aby zapewnić prawidłowe nawodnienie organizmu i przyczynić się do prawidłowego przebiegu ciąży.
Zapotrzebowanie to zwiększa się także w czasie karmienia piersią, kiedy to kobieta powinna wypijać około od 2,7 do 3 litrów wody. Często z uwagi na nowe matczyne obowiązki i brak czasu Panie zapominają o tych wytycznych i skarżą się na trudności w karmieniu. Pokarm z piersi aż w 87% składa się z wody i jest ona niezbędna do jego produkcji, więc brak odpowiedniej ilości wody w organizmie może skutecznie utrudniać karmienie. Najlepiej, aby temperatura spożywanej wody wynosiła 15 st. C.
Jaką wodę pić w ciąży?
Należy zrezygnować z wody gazowanej, za to pić wodę mineralną. W przypadku wody butelkowanej dostępnej w sklepach warto sprawdzić rodzaj plastiku z którego została wyprodukowana. Kobietom w ciąży zaleca się picie niegazowanej wody źródlanej i mineralnej niskosodowej. Wysokozmineralizowane wody mineralne lepiej jest ograniczyć ze względu na zbyt wysoką dawkę minerałów.
Czy można pić wodę z kranu w ciąży?
Spożywanie wody z kranu jest dozwolone po jej uprzednim oczyszczeniu za pomocą specjalnych filtrów. Najlepiej sprawdzą się do tego zmiękczacze wody i filtry odwróconej osmozy, które skutecznie separują oczyszczoną wodę od tej lecącej prosto z kranu.
Czy woda gazowana to dobre rozwiązanie?
Woda gazowana w ciąży nie jest najtrafniejszym wyborem. Ze względu na obecność CO2 może potęgować takie dolegliwości jak wzdęcia i zgaga. Woda gazowana tylko pozornie stwarza poczucie zgaszenia pragnienia, jednak może przyczyniać się do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Zdecydowanie lepszym wyborem są wody mineralne i woda źródlana.
Jak widać w okresie ciąży niezbędne jest spożywanie odpowiedniej ilości wody. Objętość spożywanej wody ma wpływ zarówno na ciężarną jak i na nienarodzone dziecko. Warto unikać słodkich napojów gazowanych, a zamiast tego postawić na wody źródlane, naturalne wody mineralne oraz wodę oczyszczoną za pomocą odpowiednich filtrów.
Czytaj także: