Poradniki

Twarda woda w domu? 3 sposoby na to, by ją zmiękczyć

Jak zmiękczyć wodę

Twarda woda to twój problem? Zobacz jak sprawdzić twardość wody i polepszyć jakość wody w domu czy mieszkaniu.

Dostarczenie dobrej wody do domu to jedno z najważniejszych zagadnień już na etapie budowy i późniejszego codziennego życia. Woda służy nam do wielu rzeczy, w tym opłukiwania żywności, prania ubrań, mycia naczyń, kąpieli, a nawet picia. Dlatego, jeśli mamy jakiekolwiek zastrzeżenia co do jakości wody to warto pozbyć się ich już na wstępie. Woda twarda nie sprzyja zdrowiu ani domowym sprzętom. Twarda woda ma więcej wapnia i magnezu niż miękka woda przez co powoduje powstawanie osadów. Osady te nie znikają po przegotowaniu wody – można je usunąć jedynie podczas zmiękczania wody przez profesjonalne filtry do zmiękczania czy dzbanki filtrujące. Warto poznać skalę twardości wody, która pozwoli określić jak bardzo zaawansowany problem występuje w konkretnym gospodarstwie domowym.

Niemiecki stopień twardości wody:

  • woda miękka (5-10),
  • woda o średniej twardości (10-15),
  • woda o znacznej twardości (15-20),
  • woda twarda (20-30).

Jeśli na pierwszy rzut oka nie wzbudza zastrzeżeń – jej smak i kolor nie wywołują wątpliwości, to najczęściej wydaje się nam, że woda dostępna w kranie jest dobrej jakości i nie należy się jej obawiać. Warto jednak wiedzieć, że zanim woda trafi do naszego kranu może przebyć naprawdę długą drogę. Niekiedy musi pokonać wiele kilometrów rurami wodociągowymi, które zwykle mają wiele lat. Podczas tej drogi woda może nabyć wiele niepokojących właściwości. Mogą dostawać się do niej różne związki, które nie dość że negatywnie wpływają na zdrowie to sprawiają, że zaczynamy mieć problemy ze skórą lub borykamy się z awariami sprzętu AGD wykorzystującymi wodę do swojego działania. Jedną z takich niepożądanych właściwości może być podwyższona twardość wody, która niesie ze sobą nieprzyjemne skutki.

Co to jest twarda woda?

Twarda woda jest przepełniona jonami soli wapnia i magnezu przez co pozostawia po sobie charakterystyczny osad, a także jest zdecydowanie mniej komfortowe podczas użytkowania. W twardej wodzie znajduje się także wodorowęglan wapnia oraz chlorki, sulfidy, krzemiany i azotany. Twarda woda wywołuje podrażnienia skóry, ma negatywny wpływ na włosy, przyczynia się do degradacji domowych sprzętów, niszczy tkaniny oraz naczynia.

Woda twarda w domu: kiedy możemy o niej mówić?

Twardości wody nie da się namacalnie poczuć, jednak można zauważyć jej negatywne działanie. Jeśli chodzi o ludzi to twardość wody może objawiać się następująco:

  • regularne korzystanie z twardej wody, która rozszerza naczynia włosowate, może doprowadzać do powstawania rumienia i uczucia pieczenia zwłaszcza w okolicy policzków;
  • podczas opłukiwania twarzy, mycia rąk czy kąpieli możemy odczuwać widoczne wysuszenie skóry;
  • mycie włosów twardą wodą sprawia, że są one bardziej matowe, łatwiej się plączą i trudniej rozczesują. Twarda woda wpływa również na otwieranie się łusek włosa i doprowadzenie do zwiększonej porowatości włosów;
  • negatywne skutki twardej wody odczuwają osoby ze skóra wrażliwą, naczynkową, trądzikową i tłustą.

Z drugiej strony zaś możemy zauważyć działalność twardej wody na przedmiotach mających z nią kontakt:

  • na bateriach, umywalkach, zlewach, wannach, prysznicu może pojawiać się trudny do wyczyszczenia osad;
  • środki służące do czyszczenia takie jak proszki do prania, tabletki do zmywarki, płyny do naczyń stają się mniej skuteczne;
  • na naczyniach pojawiają się smugi i zacieki;
  • sprzęt AGD ulega częstym awariom – osad zbiera się w rurach i elementach urządzeń utrudniając ich działanie;
  • twarda woda ma również wpływ na tkaniny – można odczuć, że są one zdecydowanie mniej przyjemne w dotyku.

Twardość wody a skala

Twarda woda to taka, w której znajduje się dużo kationów wapnia i magnezu. W jej składzie mogą dodatkowo występować jony żelaza i manganu.

Twarda woda dzieli się na 2 rodzaje:
1) węglanową
2) niewęglanową.

Pierwsza z nich zwana jest jeszcze inaczej wodą z twardością przemijającą lub nietrwałą. Nazwa ta wynika z faktu, że tego typu twardości wody można się łatwo pozbyć. Wystarczy jedynie przegotować wodę, aby przestała być twarda. Nieco trudniej jest w przypadku wody niewęglanowej, której twardość wiąże się z obecnością chlorków, siarczanów i azotanów. Związki te są nadal obecne w wodzie, mimo obróbki termicznej w wysokiej temperaturze.

Skala twardości wody

Skala twardości wody może być podawana w różnych jednostkach:

  • jednostkach fizycznych – mval/l,
  • jednostkach międzynarodowych – mmol/l,
  • jednostkach amerykańskich – CaCO3 mg/l (ppm),
  • stopniach niemieckich – °dH (lub °n),
  • stopniach angielskich – °e,
  • stopniach francuskich – °f .

Twardość wody, która najczęściej znajduje się w naszych kranach wynosi ok. 10°n. Woda zdatna do picia powinna mieć twardość na poziomie 60–500 mg CaCO3/dm³. Najwięcej skupisk twardej wody występuje w województwie lubuskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim oraz zachodniopomorskim. Najwięcej miękkiej wody jest zaś na południu Polski.

 

Twarda woda – jak zmiękczyć wodę?

Istnieją skuteczne sposoby na zmiękczenie wody. Można zmiękczyć wodę poprzez stosowanie odpowiednich filtrów i systemów.

1) Zmiękczanie wody za pomocą filtrów odwróconej osmozy i filtrów pod zlew

Jednym z najskuteczniejszych jest ten wykorzystujący proces odwróconej osmozy (filtry odwróconej osmozy). Polega on na zastosowaniu membrany osmotycznej, którą należy wymieniać średnio co pół roku. Przefiltrowana woda jest bardziej miękka, ma lepszy smak, i zostaje wzbogacona o pożyteczny magnez. Dobrym pomysłem na zmiękczenie wody jest także montaż filtrów pod zlew. To na tyle kompaktowe urządzenia, że zmieszczą się praktycznie w każdej szafce kuchennej. Tego rodzaju filtry dbają o jakość wody, zanim dostanie się ona do kranu. Dzięki nim woda spożywana przez wszystkich domowników ma lepszy zapach, smak i krystaliczny kolor. Filtry pod zlew mogą pełnić różne funkcje – filtrować, oczyszczać, a także zmiękczać twardą wodę.

Zobacz nasz Ranking TOP5 filtrów do wody pod zlew z odwróconą osmozą 2022!

2) Zmiękczacze wody – zmiękczanie wody w całym domu

Innym pomocnym narzędziem są zmiękczacze wody, które posiadają specjalny wkład z jonowymienną żywicą, która wyłapuje jony soli wapnia i magnezu, które odpowiedzialne są za powstawanie osadów i twardość wody. Zmiękczacze wody to urządzenia, które coraz częściej można znaleźć w polskich domach. Ich obsługa praktycznie nie wymaga żadnej wiedzy ani specjalnych umiejętności – wystarczy je jedynie podłączyć, użytkować wodę w domu jak zawsze i pamiętać jedynie o wymianie żywicy, która można eksploatować bez przerwy nawet przez 7-10 lat. To jedno z najtrwalszych złóż filtrujących!

Jaki zmiękczacz wody wybrać?

3) Dzbanki filtrujące i filtry wody na kran

W sprzedaży dostępne są także dzbanki filtrujące, które skutecznie zmiękczają wodę nisko i średniotwardą. Jeśli zaś chcemy chronić urządzenia czy ubrania możemy do zmywarki stosować sól zmiękczającą wodę, a do prania używać specjalnego płynu zmiękczającego. Wodę z twardością nietrwałą możemy przegotować, co jest również skutecznym rozwiązaniem, jednak na dłuższą metę nieco uciążliwym. Najlepiej jest więc zamontować w domu specjalne filtry, które sprawią, że woda będzie bardziej miękka bezpośrednio po wydostaniu się z kranu.

Szybkim i ekonomicznym rozwiązaniem jest zamontowania filtra wody na kran, który można zastosować zarówno w kuchni jak i łazience, gdzie zużywa się najwięcej wody. Filtr na kran może służyć do zmiękczania wody, jej filtrowania i oczyszczania. Dzięki niemu można bezpiecznie opłukiwać produkty spożywcze, wykorzystać wodę do gotowania czy podawać gościom kawę i herbatę przygotowaną z przefiltrowanej wody.

Wróć do listy