Poradniki

Żelazo w wodzie – czy to problem? Czy taka woda jest szkodliwa?

Żelazo w wodzie – czy to problem? Czy taka woda jest szkodliwa?

Woda to jeden z podstawowych związków chemicznych w przyrodzie. Badania potwierdzają, że bez wody zdatnej do picia nie byłoby na ziemi życia. Każdy żywy twór do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebuje odpowiedniej ilości płynów. Woda jest więc bezcennym skarbem, o który powinniśmy zadbać.

W związku z zastosowaniem wody na szeroką skalę nasuwa się także wiele pytań m. in. o jej zdatność do picia, gdy nagromadzą się w niej różnorodne pierwiastki. Żelazo dostaje się zwykle do niej ze skał w wyniku hydrolizy oraz obecnego w wodzie dwutlenku węgla. Czy żelazo w wodzie jest niebezpieczne? Czy od nadmiaru żelaza może stać się nam krzywda? Jak usunąć nadmiar żelaza z wody? Odpowiedzi znajdują się w poniższym artykule.

Jak sprawdzić zawartość żelaza w wodzie?

Aby wiedzieć czy mamy do czynienia z nadmiarem żelaza w wodzie przeznaczonej do użytku codziennego należy najpierw wykonać niezbędne testy. Można zwrócić się do najbliższej stacji uzdatniania wody i poprosić o wyniki badań wody, która jest następnie transportowana do naszych kranów. Nie są to jednak do końca obiektywne wyniki. Zanim woda znajdzie się u finalnego odbiorcy pokonuje zwykle długą trasę, na której mogą znajdować się chociażby stare instalacje i rury. W wyniku kontaktu wody ze starymi systemami stężenie żelaza może być znacznie większe niż wykazują początkowe badania.

Samodzielne sprawdzenie czy w wodzie użytkowej znajduje się żelazo jest bardzo łatwe. Zażelaziona woda ma zwykle niepokojący zapach i brązowy kolor oraz tworzy rdzawy osad. W smaku jest gorzka i ma typowo żelazny – metaliczny posmak. Mętność wody także powstaje od nadmiaru żelaza. Właściwości organoleptyczne wody z nadmiarem żelaza mogą skutecznie sprawić, że nie będzie nadawała się do spożycia ani wykonywania domowych prac. Szczegółowe badania poza tymi “na oko” są w stanie wykazać obecność żelaza w wodzie oraz określić stężenie żelaza powyżej normy.

Norma żelaza w wodzie użytkowej

Ilość żelaza w wodzie pitnej nie powinna przekraczać 0,2 mg na litr wody. Co zatrważające, według badań Głównego Inspektoratu Sanitarnego, aż 70% dostępnej w Polsce wody może mieć zbyt wysokie stężenie żelaza. Powszechnie w polskich domach można spotkać rdzawe zacieki czy brązowy osad zalegający w rurach sprzętów AGD. Aby uchronić się przed zażelazioną wodą można kupić specjalne filtry do wody, które są w stanie nie dopuścić do rozwoju mikroorganizmów w wodzie i znacznie poprawić jakość wody, doprowadzając do spadku stężenia żelaza do przyjętej normy.

Wysokie stężenie żelaza w wodzie – jak sobie z nim radzić?

Trudno radzić sobie na własną rękę z dużą ilością żelaza w wodzie użytkowej, która powoduje, że nie nadaje się ona do przygotowywania napojów, opłukiwania żywności czy prania albo mycia ciała. Najlepszym sposobem na walkę ze związkami żelaza w wodzie jest przefiltrowanie zażelazionej wody, czego mogą dokonać jedynie specjalne filtry. Zmiękczacze wody BWT opierają się na specjalnej technologii wymiany jonowej. Podczas tego procesu odżelaziania wody, usuwany jest z niej nadmiar żelaza oraz manganu, a zamiast tego wzbogaca się ją w korzystne dla zdrowia minerały. Zmiękczacz wody Ecowater skutecznie poradzi sobie z obecnością żelaza w wodzie, a ponadto nie zajmuje wiele miejsca, bo można go zamontować pod zlewem w kuchni. Żelazo w wodzie nie musi być zupełnie wyeliminowane – wystarczy jedynie doprowadzić do ilości wskazanej według instytutów badawczych, wynoszącej wspomniane 0,2mg/1 litr wody.

Dlaczego warto usuwać żelazo z wody pitnej?

Żelazo wpływa bardzo niekorzystnie na właściwości wody. Pod jego wpływem ma ona nieprzyjemny zapach, brązowy kolor, a jej walory smakowe ulegają znacznemu pogorszeniu przez metaliczny smak. Taka woda praktycznie nie nadaje się do użytku domowego – pozostawia rdzawe plamy, mogące osadzać się np. w rurach czy na dnie czajnika. W wodzie spożywczej nie może być zbyt wiele żelaza, dlatego należy je eliminować. Żelazo w wodzie ma także niekorzystny wpływ na organizm, bo może doprowadzić np. do:

  • podrażnienia i wysuszenia skóry,
  • niestrawności i problemów z żołądkiem,
  • suchości oczu,
  • próchnicy,
  • infekcji górnych dróg oddechowych,
  • problemów z włosami.

Jak widać obecność zbyt dużej ilości żelaza w wodzie działa niekorzystnie na wiele obszarów ludzkiego organizmu. Żelazo w wodzie w określonej ilości nie jest groźne, dopiero przekroczenie normy może skutkować niepokojącymi objawami.

W innych artykułach pisaliśmy m. in na temat obecności fluoru w wodzie, a także pozbywania się z wody szkodliwego kamienia. Jeśli chcesz dowiedzieć się jeszcze więcej na temat bezpiecznej wody pitnej w domu odwiedź poradnikowego bloga Oxyshop!

W sklepie online Oxyshop znajduje się wiele filtrów do wody, które z pewnością sprawdzą się w Twoim gospodarstwie domowym. W razie wątpliwości zapraszamy do kontaktu z naszymi konsultantami.

 

 

Czytaj także: