Poradniki

Jonizator wody: co to jest i jak działa?

jonizacja wody

Dobra woda to bardzo ważny element codziennego funkcjonowania. Dzięki niej można spokojnie przygotowywać posiłki, a także wykorzystywać ją do mycia ciała i zużywać przez urządzenia AGD. Niektórzy twierdzą nawet, że tzw. kranówka jest zdecydowanie lepsza od wody butelkowej i decydują się na picie wody prosto z kranu. Oczywiście można tak robić pod warunkiem, że korzysta się z w pełni bezpiecznej wody. Bardzo korzystna dla organizmu jest woda jonizowana (alkaiczna), czyli tzw. żywa woda. Aby ją uzyskać należy zamontować specjalny jonizator wody, który oddziela w wodzie jony dodatnie od jonów ujemnych. Podzielona woda z jednej strony ma odczyn kwaśny, z drugiej zaś odczyn zasadowy czyli alkaliczny. Oba rodzaje wody można wykorzystać, jednak do różnych celów.

Woda alkaliczna jest bardzo korzystna dla organizmu, z kolei kwaśną wykorzystuje się zwykle do prac prowadzonych na zewnątrz domu np. ogrodowych.

A jak działa jonizator wody i kto będzie go potrzebował?

Woda jonizowana: charakterystyka

Woda poddana działaniu jonizacji, dzieli się na dwa rodzaje:

  • wodę o odczynie kwaśnym – ma pH na poziomie około 5-6 i wodę tego rodzaju wykorzystuje się najczęściej do prac na zewnątrz np. podlewania ogrodu czy mycia kostki brukowej.
  • wodę o odczynie zasadowym (alkaliczną, tzw. żywą wodę). Ma ona odczyn pH na poziomie 7-11 i najlepiej nadaje się do bezpośredniego spożycia. Wodę jonizowaną można pić prosto z kranu lub gotować.

Woda jonizowana ma wiele pozytywnych właściwości. Dzięki pH zbliżonemu do pH ludzkiego organizmu jest bardzo dobrze do niego wchłaniana i niweluje wodne rodniki. Poprzez picie wody alkalicznej można zdecydowanie szybciej i skuteczniej nawodnić organizm, a jest to bardzo ważne szczególnie podczas upałów. Z kolei wodne rodniki odpowiedzialne są za szybsze starzenie się komórek. Pojęcie to znane jest szczególnie w branży kosmetycznej, gdzie przyspieszenie procesów starzenia się skóry wywoływane jest m. in. właśnie przez wolne rodniki. Woda jonizowana nabiera właściwości korzystnych dla zdrowia i wyglądu.

Woda tego typu sprawia, że cały organizm zaczyna lepiej funkcjonować, minimalizuje skutki różnych chorób, a także wpływa na lepsze samopoczucie. Woda o odczynie zasadowym pomaga w skutecznym odkwaszeniu organizmu, z którego bierze się wiele chorób i gorsze samopoczucie – brak energii, ospałość, dekoncentracja. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości jonizator do wody, który pozwoli cieszyć się wodą lepszej jakości w zaledwie kilka minut.

Na czym polega jonizacja wody?

Jonizacja wody to doskonałe rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją rodzinę i chcą mieć zawsze pod ręką wodę o właściwym pH. Dostępne są jonizatory w postaci naczyniowej, do których nalewa się wodę i można z nich korzystać podróżując samochodem czy przebywając w szkole lub pracy. Bardziej zaawansowanymi urządzeniami są jonizatory przepływowe montowane w domach, najczęściej w kuchni, bezpośrednio przy ujęciu wody w kranie. Dzięki tego typu jonizatorom woda wykorzystywana do picia, przygotowywania napojów, gotowania, opłukiwania produktów spożywczych, mycia naczyń itp. nabierze właściwości alkalicznych.

Woda składa się z cząsteczek i jonów. W większości woda naładowana jest dodatnio, jonami dodatnimi. Wodę można jonizować przy pomocy elektryczności lub za pośrednictwem specjalnych minerałów. Na tej podstawie jonizatory dzieli się na 2 typy – jonizatory elektrolizery i jonizatory mineralne. W jonizatorach najczęściej stosuje się metodę elektrolizy, która polega w jonizatorach naczyniowych na działaniu dwóch elektrod – anody i katody. W jonizatorach przepływowych różnice między pH, a potencjałem redoks redukuje się przy pomocy klasycznej elektrolizy wody. Jonizatory mają zwykle także specjalne filtry, dzięki którym z wody eliminuje się szkodliwe pierwiastki, w tym metale ciężkie i bakterie.

Elektroliza wpływa na 3 najważniejsze współczynniki wody:

 

  1. zmienia wartość ORP wody – elektroliza sprawia, że woda ma ujemny ładunek i staje się silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki,
  2. zmienia pH wody – pomaga w utrzymaniu pH wszystkich tkanek i komórek organizmu, które mają tendencję do szybkiego zakwaszania, utrzymuje i równoważy poprawną chemię ciała,
  3. wpływa na struktury molekularne wody, które stają się mniejsze, a organizm może je lepiej wchłaniać, dzięki czemu nawodnienie jest szybsze i bardziej efektywne.

Woda po jonizacji, jest w pełni bezpieczna i nadaje się do bezpośredniego spożycia. Jest smaczna, a jej kolor i zapach nie wzbudzają żadnych zastrzeżeń, równie dobrze nadaje się do przygotowywania posiłków, mycia i wykorzystania w urządzeniach AGD.

Jonizatory wody dostępne w sklepie OXY shop skutecznie jonizują wodę, dzięki czemu osiąga ona odczyn pH na poziomie 8-10 i obniżają ORP wody do poziomu -50 do -300.

Wróć do listy