Poradniki

Czym jest woda osmotyczna?

Woda osmotyczna to woda, która jest aż w 95% oczyszczona z zanieczyszczeń. To bardzo wysoki poziom, który bez włączenia odpowiednich procesów jest praktycznie nie do osiągnięcia. Wiele osób szuka dla siebie jak najzdrowszej wody – szczególnie jeśli dodatkowo dba o swoją dietę, prowadzi zdrowy tryb życia, aktywnie ćwiczy, jest w ciąży itd. Coraz więcej osób zwraca uwagę nie tylko na ilość, ale także jakość spożywanej wody. Jakość wody dostępnej w kranie w wielu miejscach może budzić zastrzeżenia, z kolei kupowanie wody butelkowanej jest nieefektywne i nieekologiczne. Niektórzy szukają więc alternatywy dla wody dostępnej w kranie lub kupnej. Dobrym rozwiązaniem może być więc kupno systemu osmotycznego, który pozwoli na pełne oczyszczenie wody.

Co to jest woda osmotyczna i jak ją uzyskać?

Woda osmotyczna to również woda pozbawiona soli występujących w postaci jonów. Tego rodzaju woda nie występuje w naturze. Woda osmotyczna posiada w sobie m. in. tlen i dwutlenek węgla, dzięki czemu jest bardzo smaczna. Wodę osmotyczną uzyskuje się dzięki procesowi odwróconej osmozy. Można ją wykonać przy pomocy specjalnych filtrów do wody, które można zamontować np. pod zlewem. To bardzo dobre rozwiązanie w przypadku nowo projektowanych kuchni, ale także podczas remontu. Cały system można ukryć w szafce pod zlewem. Wielostopniowy system filtracji, wykorzystany np. w filtrze RO7 siedmiostopniowym systemie odwróconej osmozy USTM, który nie tylko skutecznie wytwarza wodę osmotyczną, ale także wzbogaca ją o minerały. Dzięki temu woda zyskuje odpowiedni smak i nieskazitelną przezroczystość, zapach i smak.

Proces odwróconej osmozy to inaczej dyfuzja wody, która poprzez specjalną membranę przedostaje się z jednej części filtra do drugiej. Proces ten jest bardzo prosty do wytłumaczenia. W filtrze znajdują się dwa pojemniki. W jednym z nich znajduje się zanieczyszczona woda pochodząca z instalacji, w drugiej zaś w pełni oczyszczona. Rozdziela je specjalna membrana osmotyczna, która pełni rolę filtra. Najpierw po jednej stronie znajduje się woda z dużą ilości soli. Na tę część płynu wywiera się nacisk, który sprawia, że molekuły wody przechodzą przez membranę znajdującą się na środku. Molekuły soli i zanieczyszczenia z wody pozostają jednak na membranie i zostają w niej zatrzymane. Powstaje wówczas hiperfiltracja. Otwory w membranie mają bardzo mały przekrój, dzięki któremu można wyłapać z wody zanieczyszczenia takie jak azbest, rdza, glony, wirusy, metale ciężkie, arsen, kadm, ołów, rtęć, sole baru, chloru, chromu, miedzi, selenu, arsenu itp. Oczyszczona woda nie ma możliwości cofnięcia się do poprzedniego zbiornika i tym samym wymieszania z jeszcze nieoczyszczoną częścią. Membrana wykorzystana w filtrach z czasem ulega naturalnej degradacji. Szacuje się, że jest ona w stanie skutecznie oczyszczać wodę przez około 3 lata – po tym czasie warto ją wymienić. Trwałość membrany zależy od wielu czynników w tym czasu użytkowania, jakości wody, ilości zużywanej wody, sprawności filtrów itp. Ponadto polecany jest zakup filtrów odwróconej osmozy z jonami srebra, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko osadzania się bakterii i wirusów na powierzchni membrany.

Woda osmotyczna a destylowana

Wiele osób myli wodę destylowaną z wodą osmotyczną. Największą różnicę można dostrzec w smaku obu wód. Woda destylowana jest bardzo jałowa, neutralna w smaku, z kolei woda osmotyczna zawiera w sobie tlen i dwutlenek węgla, dzięki którym jest znacznie smaczniejsza. Oba rodzaje wody powstają również w całkiem inny sposób. Woda osmotyczna powstaje dzięki procesowi odwróconej osmozy, a woda destylowana przy pomocy destylacji. Podczas tego procesu związki ropopochodne mogą się uwalniać i przedostawać z powrotem do wody.

Woda destylowana nie jest polecana do spożycia, wykorzystuje się ją np. do unikania powstawania kamienia w żelazkach parowych, jako rozcieńczalnik w akumulatorach, a także jako roztwór zawarty w szczepionkach, kroplówkach i zastrzykach. Z kolei wodę osmotyczną można pić, przygotowywać dzięki niej napoje, opłukiwać produkty spożywcze, gotować zupy i wiele innych.

Woda osmotyczna: wady i zalety

Woda osmotyczna przede wszystkim stwarza pole do oszczędności. Dzięki całemu procesowi odwróconej osmozy można pić wodę prosto z kranu, dzięki czemu ogranicza się kupowanie wody butelkowanej. Woda poddana procesowi jest smaczna i bezpieczna. Dzięki niej uzyskuje się zdrowsze potrawy o lepszym aromacie. Dzięki takiej wodzie można także przygotowywać posiłki dla dzieci, w tym mleko czy odżywki na wczesnym etapie życia. To woda w której można płukać np. okulary korekcyjne. Ponadto bardzo dobrze sprawdza się w akwariach, w których ryby i rośliny są wyczulone na wodę niskiej jakości. Do minusów wody osmotycznej zalicza się głównie koszty na start, takie jak instalacja systemu i okresowe koszty jak np. wymiana membrany. Na dłuższą metę jednak woda osmotyczna jest bardziej ekonomiczna niż ta kupowana w butelkach.