Poradniki

Twarda woda a kamienie nerkowe – fakty i mity

Twarda woda a kamienie nerkowe - fakty i mity

Twarda woda to bardzo niekorzystne zjawisko, które ma wpływ praktycznie na całe otoczenie. Rodzaj wody ma ogromne znacznie podczas przygotowywania codziennych posiłków np. płukania warzyw i owoców, wykonywania codziennych prac np. mycia naczyń, a także osobistej pielęgnacji np. podczas kąpieli, mycia zębów czy włosów.

Woda to substancja, która towarzyszy człowiekowi praktycznie na każdym kroku, dlatego co do jej jakości nie powinno być jakichkolwiek zastrzeżeń. Wodą spożywamy także prosto z kranu lub np. po przegotowaniu do kawy czy herbaty, dlatego warto wiedzieć czy w naszych kranach znajduje się miękka woda czy twarda. A czy twarda woda może mieć wpływ na powstawanie kamieni nerkowych?

Twardą wodę w domu można rozpoznać praktycznie natychmiast. W twardej wodzie obecne są dodatkowo jony soli wapnia i magnezu, a także wodorowęglany, chlorki, siarczany, co nadaje jej charakterystycznych właściwości.

Twardość wody objawia się m. in.:

  • większym zapotrzebowaniem na detergenty, aby móc domyć naczynia, doprać tkaniny, wyczyścić powierzchnie, a także umyć skórę czy włosy,
  • zmianami skórnymi, w postaci: wysypek, zaczerwienienia, zaognienia podrażnień, suchości skóry, zwiększonego swędzenia, wystąpienia alergii,
  • szybszym zużyciem sprzętu wykorzystującego wodę do swojej pracy jak np. zmywarki, pralki poprzez zapychanie się rurek i odpływów,
  • osadzaniem się kamienia na armaturze łazienkowej i kuchennej, płytkach pod prysznicem kubkach i szklankach itp.
  • matowymi, suchymi, splątanymi włosami, z których trudno wypłukać szampon.

Jak widać woda twarda znacznie utrudnia codzienne funkcjonowanie i może być przyczyną wielu niedogodności. Na szczęście świadomość na temat twardej wody rośnie, dzięki czemu w coraz większej ilości gospodarstw domowych można znaleźć zmiękczacze wody i filtry wody pod zlew, które eliminują szkodliwe cząsteczki i skutecznie walczą z twardością wody.

Do gotowania warzyw, wody na herbatę, mycia naczyń, płukania tkanin i spożywania przez człowieka zdecydowanie lepiej nadaje się miękka woda.

Wpływ twardej wody na zdrowie

Korzystanie z twardej wody może mieć negatywny wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim może dojść do przesycenia pewnymi pierwiastkami wapnia i magnezu. Przesycenie wapniem może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej. Ponadto wapń może odkładać się w stawach powodując ich “zwapnienia”, czyli spadek ruchliwości i kruchość. Co więcej, twarda woda działa niekorzystnie na skórę, co jest ważne szczególnie w przypadku małych dzieci, a także jest zwyczajnie niesmaczna.

Kamica nerkowa – objawy i przyczyny

Kamica nerkowa to choroba rozwijająca się w układzie moczowym. Przyczyny kamicy nerkowej to najczęściej za małe nawodnienie i zbyt uboga dieta. Nerki, które normalnie filtrują z organizmu niepotrzebne substancje przestają nadążać z ich utylizacją. Nagromadzenie różnego rodzaju minerałów doprowadza do ich kumulowania i zbijania w złogi, z których później powstają kamienie w nerkach. Jeśli są odpowiednio małe można je jeszcze wydalić, jeśli jednak urosną, to ich wydalenie jest bardzo bolesne, a czasami nawet niemożliwe.

Najczęstszym i pierwszym objawem choroby jest zwykle nagły, intensywny ból czyli tzw. kolka nerkowa. Czasami ból jest tak silny, że powoduje omdlenie. Pojawiają się często także wymioty, wzdęcia i nudności. Do silnego bólu z czasem dołącza także pieczenie pęcherza, ból w prąciu lub pojawiająca się krew podczas oddawania moczu.

Twarda woda a kamienie nerkowe

Twarda woda sama w sobie nie wywoła kamieni nerkowych. Jednak stopniowe odkładanie się wapnia w organizmie razem z innymi czynnikami, takimi jak nadmiar nierozpuszczalnych fosforanów, szczawianów, moczanów oraz cholesterolu wspólnie mogą sprawić, że w nerkach pojawią się kamienie.

Fakty i mity – twarda woda a kamienie nerkowe

Mitem jest, że samo picie twardej wody z kranu doprowadzi do powstania kamicy nerkowej. Jednak splot rożnych czynników, w tym nadmiar wapnia w organizmie może po upływie czasu stać się jedną z przyczyn tej nieprzyjemnej choroby.

Czy picie wody z kranu sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej?

Picie wody bezpośrednio z kranu nie spowoduje kamicy nerkowej. Większy wpływ na chorobę mają zaburzenia metabolizmu, skutkujące niezdolnością do usuwania nagromadzonych minerałów. Warto jednak zadbać o zmiękczenie wody w kranie, aby uniknąć innych nieprzyjemnych objawów w tym alergii, podrażnienia skóry.

Picie piwa dobrze wpływa na nerki i je oczyszcza

Piwo samo w sobie nie ma pomaga w zapobieganiu kamicy nerkowej, jednak przyczynia się do zwiększonej częstotliwości oddawania moczu, co pobudza nerki do pracy i zapewnia lepszą filtrację, co może pośrednio ograniczać ryzyko powstania kamicy nerkowej.

Do powstawania kamieni w dużym stopniu przyczynia się nieprawidłowa dieta. Powstanie kamieni w głównej mierze zależy od spożycia dużej ilości białka, ale także podrobów, sardynek i skorupiaków. Aby ograniczyć ryzyko lepiej zastąpić je warzywami i owocami, produktami pełnoziarnistymi oraz niskotłuszczowymi produktami mlecznymi.

Dieta wpływa na powstawanie kamicy nerkowej